[F] Experience Museum wordt 'De Klankmakerij'!

[F] Experience Museum wordt 'De Klankmakerij' & ontdek het activiteitenaanbod van Dranouter Experience

Hoewel het [F] Experience Museum op donderdag 24 oktober 2019 het laatste groepsbezoek mocht ontvangen, blijft Dranoeter vzw een brede waaier van groepsactiviteiten aanbieden. Met de smultocht, een initiatie volksdans, een namiddag volksspelen of een match boerengolf richt Dranoeter vzw zich op gezinnen, scholen, vriendengroepen en teambuildings. “Na de laatste openingsdag van het [F] Experience Museum op vrijdag 25 oktober, gaan we een periode in van verbouwingen”, klinkt het bij Dranoeter vzw. “Tegen eind 2020-begin 2021 hopen we klaar te zijn om de eerste bezoekers te verwelkomen in ‘De Klankmakerij’.”

Muzikale Vertelwandeling ‘Armen Gekruist!”

Onder de noemer Dranouter Experience biedt Dranoeter vzw een brede waaier van groepsactiviteiten aan. Denk maar aan een smultocht, een initiatie volksdans, een namiddag volksspelen of een match boerengolf. Daarnaast kan men bij Dranouter Experience terecht om de muzikale Vertelwandeling 'Armen Gekruist', onder leiding van Yves Bondue, te boeken als groepsactiviteit. Muziekcentrum Dranouter pakt immers elk jaar uit met een nieuwe Winterwandeling, een ontspannend moment om Heuvelland te leren kennen vanuit een unieke invalshoek. Tijdens 'Armen Gekruist!' intussen al de 15de editie van de Winterwandeling, leer je het onderwijsverleden kennen van Heuvelland. Beduimelde catechismussen met ezelsoren, schoolmeesters met twee gouden tanden, opstellen over schoolreizen naar de Meli, krijtstof… Dit allemaal onder begeleiding van Meester/Artiest Yves Bondue!

Een boeiende en ontspannende wandeling, opgeluisterd door muziek en verhalen, met een deugddoende borrel en een heerlijk diner achteraf. Kortom: dit is dé perfecte uitstap voor uw groep. Je kan de wandeling 'Armen Gekruist' boeken voor groepen op een overeen te komen datum. Met dit aanbod richt Dranoeter vzw zich op gezinnen, scholen, vriendengroepen en teambuildings.

Bekijk het volledige aanbod en de openingsuren online: http://experience.festivaldranouter.be

[F] Experience Museum sluit na 100.000 bezoekers

Eén van de activiteiten uit het aanbod van Dranouter Experience was ruim 15 jaar het [F] Experience Museum. Het [F] Experience Museum huist in het gebouw van vzw Muziekcentrum Dranouter en Dranoeter vzw, in de Dikkebusstraat in Dranouter. Het museum slaagde er sinds haar opening (op 2 mei 2003) in om geïnteresseerden van over het hele land aan te trekken tot een bezoek. Het interactieve folkmuseum was een toonaangevende trekpleister buiten de provinciegrenzen heen, vooral voor gezinnen, groepen en scholen.

Tijdens de exploitatieperiode mocht het museum zo’n 100.000 bezoekers ontvangen. Via een multimediaal belevingsparcours kwam je alles te weten over folk en volksmuziek. De geschiedenis, de instrumenten, de liederen en de liedboeken, de dansen, de muzikanten en de festivals.

“Verhaal uitverteld”

Op donderdag 24 kwam Vrije Basisschool Sint Franciscus uit Evergem langs voor het allerlaatste groepsbezoek aan het museum. De basisschool kwam jaarlijks terug voor een bezoek aan het [F] Experience Museum. Het museum was immers een interactief museum. Je leert meer over de geschiedenis van de folkmuziek door filmpjes, muziekjes en een accordeonstoelen. Voor kinderen was er een dansvloer en een karaoke. Met al deze activiteiten erbij duurde een bezoekje anderhalf à 2 uur.

“Het museum maakt gebruik van technologie, maar die is na ruim 15 jaar erg geëvolueerd”, aldus Dranoeter vzw. “Het museum oogt niet modern en het verhaal van het [F] Experience Museum raakte uitverteld. We vonden het tijd voor een andere insteek. Daarom zal het [F] Experience Museum tijdelijk sluiten voor renovatiewerken."

Doe-museum ‘De Klankmakerij’

“In het gebouw komt een nieuw concept, dat de naam ‘De Klankmakerij’ zal dragen. Zoals de naam doet vermoeden, zal De Klankmakerij te maken hebben met muziek. Het wordt een doe-museum waar je al spelend kennis kan opdoen over muziek en over onze regio. Het concept is nog in volle ontwikkeling."

In de komende maanden voorzien we tijd om het [F] Experience Museum te ontmantelen. Dan start de opbouw van een beleving rond spelen met klank. We zullen het museum zo inrichten, dat het ook een kindvriendelijke activiteit wordt. Zo zal de regio er een nieuwe toeristische activiteit bijhebben. Eind 2020 – begin 2021 zullen we de eerste bezoekers kunnen verwelkomen.”

Dit project is een initiatief van VZW Dranoeter met de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO)