Instrumenten(koffers) gezocht!

Als eerste naar 'De Klankmakerij' in ruil voor jouw instrumenten(koffers)!

In het gebouw van Muziekcentrum Dranouter is de ontmanteling bezig van het [F] Experience Museum, dat er ruim 15 jaar dienst deed. In de plaats van het  [F] Experience Museum komt De Klankmakerij, een kindvriendelijk doe-museum waar je al spelend kennis kan opdoen over muziek en over onze regio. "Voor de aankleding van het museum en de uitwerking kunnen we nog heel wat instrumenten en instrumentenkoffers gebruiken", aldus Bavo Vanden Broeck van Dranoeter vzw. "Wie een schenking doet, die mag als eerste 'De Klankmakerij' komen bezoeken."

Onder de noemer Dranouter Experience biedt Dranoeter vzw een brede waaier van groepsactiviteiten aan: een smultocht, een initiatie volksdans, een namiddag volksspelen, een match boerengolf... Daarnaast kan je bij Dranouter Experience terecht voor verschillende muzikale vertelwandelingen onder leiding van Yves Bondue. Muziekcentrum Dranouter pakt immers elk jaar uit met een nieuwe Winterwandeling, een ontspannend moment om Heuvelland te leren kennen vanuit een unieke invalshoek. 

Misschien wel de bekendste activiteit uit het aanbod van Dranouter Experience was ruim 15 jaar het [F] Experience Museum. Het [F] Experience Museum bevond zich in het gebouw van vzw Muziekcentrum Dranouter en Dranoeter vzw, in de Dikkebusstraat in Dranouter. Het interactieve folkmuseum was een toonaangevende trekpleister buiten de provinciegrenzen heen, vooral voor gezinnen, groepen en scholen. Na 15 jaar raakte het verhaal uitverteld, en dus besloot uitbater Dranoeter vzw om het museum in oktober 2019 te sluiten.

In de plaats van het [F] Experience Museum komt een nieuwe toeristische trekpleister op maat van gezinnen en scholen: ‘De Klankmakerij’. Het wordt een kindvriendelijk doe-museum waar je al spelend kennis kan opdoen over muziek en over onze regio. Eind 2020 – begin 2021 hoopt uitbater Dranoeter vzw om de eerste bezoekers kunnen verwelkomen.

Intussen zijn de renovatiewerken van start gegaan. De ruimtes zijn zo goed als leeg. Zo veel mogelijk decoratie, meubels en schermen worden gerecupereerd voor De Klankmakerij, maar Dranoeter vzw heeft nog heel wat materiaal nodig. Voorzitter van Dranoeter vzw Bavo Vanden Broeck: "Voor de aankleding van het museum en de uitwerking van enkele spelletjes, roepen we de hulp in van muziekliefhebbers. Eerst en vooral hebben we nog veel instrumenten nodig. Dat mag vanalles zijn: tamboerijnen, fluiten, saxofoons, trombones, bongo's, violen, mondharmonica's...  Alles is welkom. Daarnaast kunnen we ook nog instrumentenkoffers gebruiken."

"Wellicht zijn er fanfares die nog oude instrumenten en/of koffers hebben liggen. Of zijn er mensen die vroeger muziekschool deden, maar daar mee zijn gestopt. Wie dus nog een instrument en/of koffer heeft liggen en het niet meer nodig heeft, zou ons erg op weg helpen met een schenking. Om het verzamelen in goede banen te leiden, vragen we mensen om ons via e-mail of telefoon te contacteren. En voor wat, hoort wat. Als bedanking mag iedereen die een schenking doet, als eerste een bezoekje brengen aan 'De Klankmakerij'", aldus Bavo. 

Wie instrumenten(koffers) wil schenken, kan contact opnemen met communicatie@dranoutercentrum.be of via 057 44 69 33.

Dit project is een initiatief van VZW Dranoeter met de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO)