Oorlog in de Westhoek

De Westhoek is door de wereldoorlogen, en door de Eerste Wereldoorlog in het bijzonder, het oorlogslandschap bij uitstek geworden. De streek is door het conflict zwaar getekend, overal in het landschap zijn nog littekens herkenbaar. Ga op zoek naar die littekens en krijg je antwoord op de vragen: wie, wat, waar, wanneer en waarom?

* In combinatie met een activiteit uit het aanbod van DRANOUTER EXPERIENCE leggen wij graag contacten voor jullie met de mogelijkheden in de omgeving of met externe begeleiders voor een activiteit hier in Dranouter.


BAYERNWALD*

In Wijtschate kan je de unieke Duitse site Bayernwald bezoeken. Het geheel bestaat uit twee mijnschachten, 320 meter loopgraven en vier bunkers. De site is toegankelijk via een wandelpad door de gerestaureerde loopgraven. Informatiepanelen en een maquette verduidelijken de oorlogsgebeurtenissen en het leven aan het front.

Bayernwald is in Wijtschate gelegen, een deelgemeente van Heuvelland en ligt op 15 min van het Muziekcentrum. Dit is een afgesloten domein, inkom dien je te reserveren via Dienst Toerisme Heuvelland.

Het domein van Bayernwald is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en minder mobiele personen, de loopgraven zelf niet.

Prijs:€ 4.00 per persoon

         € 1,50  voor jongeren - 26 jaar

         € 2.5€ per persoon in groep van min 20 pers.

         € 60 gids op aanvraag voor groepen

Duur: 1 uur


COMMANDOBUNKER*

Een bezoek aan de Commandobunker Kemmel is een topervaring voor iedereen.

Jong of oud, alleen of in groep: hier krijgt u echt een voeling met de militaire geschiedenis. De commandobunker is een historisch waardevolle site en een zeldzame getuigenis van de Koude Oorlog in België.

Een bezoek aan de bunker is een boeiende ervaring. Ruim 1.5 uur duikt u onder in de buik van de Kemmelberg: een site vol geheime missies, onzichtbare vijanden en een alomtegenwoordige spanning die niemand onberoerd laat. Alleen al rondlopen in de 'Operations Room' - het kloppend hart van de bunker - is een indrukwekkende belevenis.

De Commandobunker is gelegen in Kemmel, op 5 min van het Muziekcentrum. Dit is enkel te reserveren op dinsdag en zaterdag via de Dienst Toerisme Heuvelland. Scholen kunnen ook reserveren op donderdag.

De Commandobunker is niet rolstoeltoegankelijk

Prijs: € 4.00 per persoon

         € 2.50 in groep van min 20 pers./max 25 pers. + € 60 gidsbegeleiding

         € 1.50 voor jongeren -26 jaar (-7 jaar gratis)

Duur: 1.5 uur


IN FLANDERS FIELDS*

Wie de stad en de omliggende slagvelden ook op de begane grond wil ontdekken, vindt in het In Flanders Fields Museum alle info. Zo is er een toeristisch bezoekerscentrum met een streektentoonstelling over Ieper en de Westhoek.

Het In Flanders Fields Museum is een belevingsmuseum dat het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog brengt. De focus ligt hier op de menselijke ervaring in de oorlog. Op verschillende plaatsen in het museum wordt er op indringende wijze een persoonlijk verhaal verteld.Naast het persoonlijke verhaal staat het landschap als getuige van WOI centraal. In het museumparcours wordt daarom ook een bezoek aan het belfort mogelijk gemaakt. Vanop de torenomgang ziet de bezoeker uit over de stad en de omliggende slagvelden en wordt hij uitgenodigd om nadien de fronstreek te bezoeken.

De stad Ieper en het museum ligt op 20 min van het Muziekcentrum in Dranouter.

Het museum is toegankelijk voor alle mensen met een beperking, maar moet wel gereserveerd worden.

Prijs: € 9.00 per persoon

           € 4.00 voor jongeren 7>18, € 5.00 voor jongeren 18>25

         € 7.00 in groep van min 15 pers., € 4.00 voor scholen

Duur: 1.5 uur