Proeven en Genieten

Laat je smaakpapillen strelen door onze streekproducten en lokale dranken. Proef, ontdek en geniet, dat is ook DRANOUTER EXPERIENCE.

* In combinatie met een activiteit uit ons eigen aanbod leggen wij graag contacten voor jullie met de mogelijkheden in de omgeving of met externe begeleiders voor een activiteit hier in Dranouter.


SMULTOCHT

De smultocht is een heerlijke wandeling langs de mooiste plekjes en panorama’s van Dranouter en Loker. Start van de smultocht is Dranouter Centrum. Je krijgt er alle instructies en gaat gewapend met een wegbeschrijving, een rugzak en wat toeristische info het pad op. Bereid je voor op een stevige klimpartij op de Monteberg en een wondermooie afdaling met adembenemende vergezichten. Onderweg maak je kennis met enkele heerlijke streekproducten en hun ‘biotoop’. Ambachtelijke speculoos van bakkerij d 'Oventote, glaasje Montebergwijn op wijngoed Monteberg en likeurtje in de omgeving van natuurdomein het Eeuwenhout. De wandeling eindigt in ons eetcafé met Nouterse appeltaart en koffie voor de middagstappers en ovenkoekjes met streekbeleg voor de namiddagstappers.

De route van 6.8 km langs het knooppuntennetwerk leidt je zowel langs niet verharde als verharde wandelpaden. Aangepast schoeisel is aangewezen.

De smultocht kan gecombineerd worden met een bezoek aan Wijngoed Monteberg.

Prijs: € 15 per persoon
Duur: 2u stappen, 1u smullen

Aantal: vanaf 2 personen


MUZIKALE WANDELING: WESTERWIJN

Het mag bij sommigen enige verbazing wekken, maar tot halfweg de 19e eeuw was Heuvelland een echte wijnstreek. Na een afwezigheid van bijna twee eeuwen verscheen in 1996 een nieuwe wijngaard op de zuidflank van de Kemmelberg. Sindsdien groeide die aan tot zo'n 30 ha wijngoed, verspreid over een dozijn wijnboeren in de heuvels van de Westhoek.

De muzikale wandeling loopt doorheen het territoir van één van de Heuvellands wijngaarden. Tussen de wijnstokken ontkurkt Yves Bondue voor ons een spannende intrige met poëzie en sappige volkswijsheden waarin we de geschiedenis van de wijn in de Westhoek leren kennen. Om het publiek helemaal te chambreren speelt hij accordeon en zingt hij een aantal klassiekers uit het wijnrepertoire.

Dit kan zowel overdag of als bij avond.

Prijs en aantal: € 250 per groep van max.30 personen/€ 260 per groep van max.40 personen

Kan voor kleinere groepen, families, met minder dan 25 pers à forfait van € 250 per groep.

Duur: wandeling 1.5 uur  


PICKNICKMAND MET BOLDERKAR

Smullen van streekproducten en andere lekkernijen in het prachtige Heuvelland? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Bestel bij ons een lekkre picknickmand met streeklekkers. Zo kan je gepakt met een goed gevulde picknickmand en een bolderkar eropuit trekken om de idyllische streek te verkennen.
Je kan kiezen om op eigen houtje te wandelen, of om een parcours uit te stippelen langs wandelnetwerken.  Dranouter Centrum vormt namelijk de ideale uitvalsbasis voor een zalige wandeling. De vele beschermde natuurgebieden en prachtige vergezichten maken het meer dan de moeite waard. Aan de balie van Dranouter Centrum zijn er wandelroutes te verkrijgen. 

Prijs:

 •  € 35 per bolderkar incl. gevulde picknickmand voor 2 personen.
 •  € 14 per extra persoon
 •  € 9 per kind -12 jaar

Duur: wandeling zelf uit te stippelen. Wandelroutes en wandelnetwerkkaart van het Heuvelland te verkrijgen aan de balie van Dranouter Centrum.

Let op: je kan enkel een picknickmand  met bolderkar boeken voor je uitstap tijdens het weekend

Aantal: Max 8 personen per bolderkar, meerdere karren ter beschikking

In de picknickmand voorzien:

- Per volwassene:

 • Huisgemaakte picon en kaasblokjes
 • 2 ovenkoekjes, 3 soorten beleg, boter, mosterd en salade
 • Dessert
 • Streekbiertje of fruitsap, water

- Per kind:

 • Biologisch appelsap en kaasblokjes
 • 1 ovenkoekje, 3 soorten beleg, boter, mosterd en salade
 • Dessert
 • Biologisch appelsap en water

WIJNGOED MONTEBERG* 

De familie Six begon heel kleinschalig met 12 are in 1996. De wijngaard bestaat nu uit 45 000 wijnstokken verspreid over 10 ha op de zuidflank van de Monteberg en  Kemmelberg. Naast verschillende  witte wijnen vinifiëert men er ook rosé, rode en mousserende wijn.  Heuvelland is nu erkend als wijnbouwgebied. Wijngoed Monteberg is een AOC (Appellation d' Origine Contrôlée),  in Vlaanderen een GOB (Gecontroleerde oorsprongsbenaming) genoemd. Na de rondleiding is er mogelijkheid tot degustatie. 

Prijs: min. € 140, vanaf 20 personen € 7,00 per persoon (3 degustaties inbegrepen). 

Duur: 1.5 uur  


NATUURWANDELING MET RENATA BRUGGEMAN*

Renata Bruggeman is een gediplomeerde natuur-en bosgids die groepen doorheen de boeiende natuur van het West-Vlaamse Heuvelland begeleidt. Enkele wandelingen uit haar aanbod die zeker de moeite zijn om te combineren met een bezoekje aan het Muziekcentrum. In haar eigen kruidentui te Loker kun je ook terecht.

1. KRUIDENWANDELING IN ONS EETBAAR LANDSCHAP

Ervaar de weldaden van 'gewone' planten als de vlier en de brandnetel. We leren over leven in de natuur. Wat is eetbaar, welke kruiden kunnen ons genezen? 

Prijs: € 60

Aantal: max 30 pers

Duur: 2 uur, mogelijk vanuit het Muziekcentrum.

Periode: na de paasvakantie en in september en oktober

2. HEKSENWANDELING

De kruidenvrouw gebruikt kruiden in de soep en kruiden om kinderen te genezen. Dit gebeurt in een magisch natuurgebied waar je de geuren van de kruiden snuift of proeft van een liefdesdrankje. De gids leert de geschiedenis van de kruidengebruiken in een sfeervolle omgeving vol magie, hekserij en bijgeloof. In verschillende doe-activiteiten en luistermomenten verkennen de kinderen de natuur.

Scholen krijgen gratis een liefdesdrankje, mits reservatie hiervan. Voor andere groepen € 1 per persoon.

Prijs: € 60 

Aantal: max 30 pers

Duur: min 1 uur

3. CULTUURWANDELING IN DE NATUUR,OP ZOEK NAAR SPOREN UIT HET VERLEDEN

De cultuurwandeling heeft verschillende doelstellingen: door  observatieoefeningen de streek verkennen, in doe-activiteiten het landschap leren lezen, het verleden aflezen in kleine elementen zoals stenen die getuigen zijn van het ontstaan van deze streek.

Prijs: € 30 per uur

Aantal: max 25 pers/ max 40 pers voor lagere schoolgroepen

Duur: 2 uur/ 1 of 2 uur voor lagere schoolgroepen          (Vertrekpunt op Kemmelberg)

4. NATUURSAGEN EN LEGENDENWANDELING

Bosvrouw Renata neemt je mee in de fantastische verhalenwereld van het Hellegatbos. Je snuift er terug de sfeer op van de bosbewoners in het begin van vorige eeuw. Tot Wereldoorlog I was de Rodeberg bewoond door een eigenzinning en schuw volkje, dat overleefde in en van de natuur en van het smokkelen. Renata leert ons wat echt waar is en waar later verhalen van gemaakt werden, hoe de mensen vroeger met het bos omgingen en hoe het nu door de boswachter wordt beheerd.

Prijs: € 60

Aantal: max 30 pers

Duur: 2 uur                             (Vertrekpunt op Rodeberg)